16 January 2013

On The Spot : Faye White

Okay. Sebelum ini Atikah telah memperkenalkan tonggak utama pasukan Arsenal Ladies, Kim Little dan pemangku kapten pasukan, Katie Chapman, kini tiba pula giliran Atikah memperkenalkan anda kepada kapten pasukan Arsenal Ladies. Pemain yang bertanggungjawab mengetuai pasukan Arsenal Ladies menjulang sejumlah besar trofi dibawah pimpinannya.

Faye Deborah White yang dilahirkan di Horley, England pada 2 Februari 1978 memulakan kariernya sejak berusia 10 tahun lagi apabila bersama-sama abangnya berlatih bersama sebuah kelab bernama Horley Town. Selepas 3 tahun Faye mengorak langkah dengan menyertai Horsham Ladies dan mula menjadi pemain utama pasukan pada usia baru 14 tahun.

Pada usia 18 tahun Faye White menyertai Arsenal Ladies seterusnya menerima panggilan skuad England buat pertama kalinya. Pada tahun pertamanya di kelab Faye yang merupakan tonggak utama di bahagian pertahanan Arsenal telah berjaya membantu pasukan menjulang kejuaraan liga. Kejuaraan yang kemudiannya dimenangi sebanyak 9 kali lagi.

Sebagai rekod Faye telah memenangi 6 Piala Liga, 9 Piala FA, 1 UEFA Women's Cup dan 3 Piala Perisai komuniti bersama-sama 10 kejuaraan liga. Ianya termaksuk memimpin pasukan Arsenal Ladies yang mencipta sejarah dengan memenangi 4 kejuaraan dalam 1 musim pada tahun ke-20 penubuhan mereka pada musim 2006/2007 hanya setahun selepas kekecewaan pasukan lelaki Arsenal di pentas akhir Champions League.

Namun Faye White langsung tidak terlibat dalam perlawanan final tersebut akibat kecederaan lutut. Namun Faye telah diletakkan dibangku simpanan Arsenal pada perlawan akhir tersebut walaupun pada akhirnya piala tersebut dijulang penolong kapten pasukan, Jayne Ludlow. Hakikatnya Faye terlepas sebahagian besar musim tersebut akibat kecederaan ligamen lutut yang serius dan hanya kembali tepat pada masanya sebelum musim berakhir.

Faye sekali lagi bernasib baik apabila sembuh tepat pada masanya untuk menjulang Piala FA WSL pertama pada tahun 2011. Namun Faye telah memanggil Jayne Ludlow dan Katie Chapman untuk sama-sama menjulang piala tersebut bersamanya memandangkan tugas kapten pasukan Arsenal telah dibahagi-bagikan antara mereka bertiga sepanjang musim tersebut akibat kecederaan yang melanda Faye dan juga Ludlow.

Namun Faye kemudiannya tidak lagi bernasib baik apabila satu lagi kecederaan telah menghalangnya daripada mengetuai pasukan yang memenangi Piala Continental hanya sebulan selepas menjulang FA WSL.

Faye White hanya kembali beraksi bersama skuad Arsenal Ladies pada 18 Mac 2012. Ianya bertahan selama 45 minit sebelum kelibat Faye tidak lagi dilihat. Teka-teki ketiadaan Faye akhirnya terjawab sebulan selepas itu apabila Faye mengumumkan di laman web rasmi Arsenal yang beliau menanti kehadiran cahaya mata pertamanya.

Ianya turut menyaksikan Faye melepaskan jawatan kapten pasukan England dan mengumumkan terus persaraannya di pentas antarabangsa dengan kariernya bersama skuad Arsenal Ladies berada dalam keraguan. Faye telah menegaskan jika beliau meninggalkan Arsenal ianya hanya untuk mengambil alih jawatan lain bukannya untuk cabaran baru dalam kariernya.

Dengan Arsene Wenger telah memberikan sokongannya untuk melihat Faye meneruskan kariernya bersama pasukan Arsenal Ladies, teka teki masa hadapannya berakhir selepas kelahiran anak lelakinya yang diberikan nama Lukas pada bulan Oktober. Faye dilihat bersiap sedia untuk meninggalkan tugasnya sebagai pengulas di ESPN dan BBC untuk kembali mengambil alih lilitan lengan kapten Arsenal Ladies.

Namun dengan khabar angin bertiup bahawa beberapa pemain senior bakal menggantungkan but mereka sebaik tamat musim 2013, akan adanya ketakutan bahawa salah seorang pemain tersebut merupakan Faye. Dengan Faye akan menjadi duta final Champions League 2013 kerana tidak akan menyertai kejohanan tersebut dengan Arsenal Ladies, tahun 2013 mungkin akan menjadi musim terakhirnya. Dan tiada cara yang lebih manis menutup karier serba berjaya Faye dengan satu lagi kejayaan 'quadruple'.

Karier antarabangsa Faye White sehebat karier kelabnya. Membuat debutnya pada umur 19 tahun pada 1997 sebelum membuat debut penuhnya pada 1998 menentang Perancis yang berakhir dengan beliau dinamakan sebagai pemain terbaik perlawanan disusuli dengan mengikut skuad England yang ke EURO 2001.

Tahun 2002 telah menyaksikan Faye dinamakan sebagai kapten pasukan England. Jawatan yang dipegangnya selama 10 tahun sebelum melepaskan jawatan kaptennya yang turut disusuli dengan persaraannya. Faye telah mengetuai pasukannya ke EURO 2005 & 2009 berserta Piala Dunia 2007 & 2011.

Di EURO 2009 Faye telah mengetuai pasukannya mencatatkan keputusan terbaik skuad kebangsaan wanita England setakat ini dengan kejayaan menjadi naib juara. Namun di kejohanan terakhirnya iaitu Piala Dunia 2011 telah berakhir dengan Faye White gagal menyempurnakan sepakan penalti semasa kekalahan England di suku akhir menerusi penentuan penalti kepada Perancis.

Disebalik kegagalan tersebut Faye telah bangkit dengan membantu pasukan kesayangannya, Arsenal Ladies memenangi Liga FA WSL secara tipis mengetepikan Birmingham City pada perlawanan terakhir musim. Malang sekali Faye tidak mengetuai pasukan Great Britain di Olimpik London selepas mengumumkan dirinya menanti cahaya mata pertamanya. Faye juga merupakan duta kepada bidaan Piala Dunia 2018 England.

Disebalik rekod kecederaan lututnya, Faye merupakan pemimpin sejati untuk Arsenal Ladies dan England. Pernah bermain bersama-sama England di final EURO 2009 memakai topeng kerana hidungnya patah pada perlawanan suku akhir EURO 2009. Faye turut disenangi dikalangan para pemain dan masih mampu memberikan motivasi kepada rakan seperjuangannya walaupun tidak beraksi.

'Faye has been a tremendous player and leader for me ever since she made her debut. She is one of the best defenders in the women’s game and an outstanding ambassador and role model.' -Hope Powell (Pengurus skuad kebangsaan England)-

0 comments:

Post a Comment