09 January 2013

On The Spot : Tomas Rosicky

Tomas Rosicky yang dilahirkan di Prague, Czech Republik pada 4 October 1980 ialah antara pemain veteran di Arsenal. Selepas memulakan kariernya di CKD Kompresory sebelum menyertai kelab tempatan, Sparta Praque, Rosicky menyertai Borussia Dortmund dengan perpindahan bernilai 14.5 juta euro pada tahun 2001. Karier Rosicky di Dortmund telah menarik perhatian banyak kelab-kelab besar selepas Dortmund mengalami masalah kewangan.

Rosicky pada penghujung musim 2005/2006 telah meluahkan keinginannya untuk meninggalkan pasukan yang sedang mengalami masalah kewangan. Dilaporkan Real Madrid, Chelsea, Atletico Madrid dan Tottenham Hotspurs antara kelab yang berminat dengan pemain yang digelar sebagai The Little Mozart ataupun The Mozart of Football selain daripada Arsenal sendiri.

Pada 23 Mei 2006 Arsenal telah mengesahkan Tomas Rosicky menyertai pasukan dan akan menyarung jersi nombor 7 yang telah ditinggalkan Robert Pires. Rosicky membuat debutnya pada 8 Ogos 2006 pada perlawanan menentang Dinamo Zagreb di pusingan kelayakan Champions League. Rosicky tidak menunggu lama untuk meledak gol pertamanya apabila menjaringkan gol dalam kemenangan 2-1 Arsenal ke atas Hamburg di saingan Champions League.

Pada 6 Januari 2007, Rosicky menjaringkan 2 gol dalam kemenangan 3-1 Arsenal ke atas Liverpool di saingan Piala FA. Gol pertama Rosicky di saingan EPL hanya hadir pada 11 Februari 2007 semasa menentang Wigan Athletic yang juga gol pertama Rosicky di stadium Emirates. Rosicky menamatkan musim debutnya dengan 6 gol daripada 37 perlawanan di semua kejohanan.

Musim keduanya menyaksikan Rosicky hanya beraksi dalam 24 perlawanan sahaja di semua kejohanan dan menjaringkan 7 gol, rekod terbaiknya di Arsenal setakat ini sebelum mengalami kecederaan hamstring yang serius selepas terpaksa dibawa keluar pada minit ke-7 pada perlawanan menentang Newcastle pada 26 Januari 2008.

Walaupun pada mulanya Arsene Wenger menjangkakan Rosicky hanya akan disisihkan selama beberapa hari namun pada akhirnya ianya mengambil masa 18 bulan sebelum Rosicky kembali menyertai latihan pasukan pada Mei 2009. Kecederaan tendon hamstring Rosicky telah memeningkan staf perubatan Arsenal sebelum akhirnya Rosicky menjalani pembedahan pada November 2008 di Jerman.

Rosicky membuat kemunculan pertamanya semasa kekalahan 4-2 Arsenal kepada Manchester City pada 12 September 2009 apabila masuk sebagai pemain gantian pada minit ke-51. Rosicky kemudiannya mencipta gol pertama untuk Arsenal sebelum menjaringkan satu gol 2 minit sebelum separuh masa kedua tamat.

Pada 4 Januari 2010, Rosicky telah menerima tawaran kontrak baru daripada Arsenal dan ianya menyaksikan pengurus pasukan, Arsene Wenger masih mempunyai kepercayaan kepada Rosicky walaupun ianya mengambil 20 bulan untuk Rosicky kembali beraksi selepas mengalami kecederaan tendon hamstring. Musim 2009/2010 telah menyaksikan Rosicky beraksi dalam 33 perlawanan dan menjaringkan 3 gol.

Rosicky kemudiannya meneruskan musim 2010/2011 tanpa sebarang kecederaan serius dan telah beraksi dalam 34 perlawanan dalam semua kejohanan dan hanya menjaringkan 1 gol. Namun musim 2011/2012 mungkin merupakan musim terbaik Rosicky sejak pulih daripada kecederaan serius yang mengetepikannya selama 20 bulan.

Dengan Cesc Fabregas dan Samir Nasri meninggalkan pasukan terdapat kekosongan sebagai pemain tengah kreatif Arsenal. Dengan Aaron Ramsey bergelut untuk mengisi kekosongan tersebut Rosicky telah mengambil alih posisi tersebut dengan cukup baik sekali dan telah menjadi faktor kepada kebangkitan Arsenal selepas permulaan musim yang mengecewakan.

Menjaringkan gol ketiga yang juga menjadi titik kemenangan bermakna 5-2 Arsenal ke atas Tottenham pada Februari 2012 walaupun ketinggalan 2-0 pada separuh masa pertama mungkin merupakan gol terpenting yang dijaringkan Rosicky. Persembahannya itu kemudiannya dihadiahkan dengan satu lagi kontrak lanjutan pada Mac 2012. Rosicky menamatkan musim 2011/2012 dengan 2 gol daripada 38 perlawanan dan menamatkan musim di tangga ketiga pemain terbaik tahunan Arsenal pilihan peminat.

Musim 2012/2013 telah menyaksikan Rosicky terlepas sebahagian besar separuh pertama musim Arsenal apabila kecederaan Achilles yang dialaminya semasa di EURO 2012 telah mengetepikan Rosicky sebelum beliau kembali beraksi pada 1 Disember 2012. Hanya pada perlawanan keduanya Rosicky sudah berjaya menjaringkan gol semasa tewas 2-1 di Greece.

Tomas Rosicky memulakan karier antarabangsannya bersama Czech Republic pada tahun 2000 lagi pada usia hanya 19 tahun. Rosicky telah ke EURO 2000 & 2004 serta Piala Dunia 2006 bersama Czech Republic. Selepas persaraan Pavel Nedved, Rosicky telah dinamakan sebagai kapten pasukan Czech Republic yang baru.

Selepas membantu pasukan negaranya ke EURO 2008, Rosicky terpaksa terlepas kejohanan tersebut akibat kecederaan. Rosicky akhirnya mengetuai negaranya di EURO 2012 namun terlepas perlawanan terakhir peringkat kumpulan dan suku akhir kerana mengalami kecederaan Achilles.

Radka Kocurova merupakan isteri Tomas Rosicky dan seperti kebanyakan WAGs Arsenal, tidak banyak yang diketahui tentangnya. Sedikit fakta tentang Tomas Rosicky... Rosicky sebenar pandai bermain gitar dan telah meluangkan masanya di tepi padang selepas mengalami kecederaan dengan meningkatkan skillnya sebagai pemain gitar.

'I love Tomas Rosicky game because he is a guy who speeds things up. When the ball gets to him, he has good acceleration power because he has quick short passes and combinations with other players. I am an admirer of his game.' -Arsene Wenger-

1 comments:

Lukas Podolski said...

nice one

25.1.13

Post a Comment