06 August 2010

Why I choose Arsenal ??

Okey ada yang tanya kenapa Atikah sokong Arsenal dalam banyak-banyak pasukan lain dalam dunia nie.. Ialah hakikatnya ramai peminat wanita di Malaysia secara umumnya lebih cenderung menyokong Manchester United ataupun Chelsea.. Ataupun hanya menyokong MU kerana Cristiano Ronaldo.. Ataupun yang lebih kurang macam tu..

Atikah mula kenal tentang Arsenal mungkin masa umur Atikah 5 ke 8 tahun.. Ianya disebabkan Atikah cukup rapat dengan sepupu Atikah yang juga merupakan peminat setia Arsenal.. Jadi nama Arsenal dan melekat di hati dan otak Atikah.. Waktu itu apa yang Atikah tahu pasal kelab bola sepak ialah Arsenal..

Disebabkan Atikah masih hingusan lagi iaitu masih berada di sekolah rendah dan masa itu zaman IT masih belum berkembang Atikah hanya menyokong Arsenal gitu-gitu sahaja.. First time tengok game Arsenal masa musim 2007/2008.. Atikah mula mengenali pemain Arsenal dan masa itu Bendtner tengah jadi hero super sub dan juga Eduardo mengalami kecederaan serius..

Arsenal hampir sahaja memenangi liga namun prestasi mula merudum selepas kecederaan ngeri Eduardo.. Atikah masih ingat lagi game Arsenal vs Bolton di mana Abou Diaby dilayangkan kad merah namun Arsenal masih berjaya menang 3-2 walaupun ketinggalan dan beraksi 10 orang.. Kalau x silap Atikah perlawanan tersebut ialah perlawanan pertama Atikah sokong Arsenal..

Dari situ Atikah mula jatuh cinta dengan corak permainan Arsenal dan segala-galanya tentang cara Arsenal bermain.. Musim 2008/2009 Atikah masih menyokong Arsenal namun masih mempunyai masalah untuk melihat game tersebut sehinggalah tahun 2009 di mana Atikah mula dapat peluang melihat game Arsenal dan memulakan karier penulisan Atikah di blog Arsenal Malaysia..

Sejak itu Atikah x pernah ketinggalan sebarang perlawanan (seboleh-bolehnya).. Walaupun Arsenal tidak menang sebarang piala Atikah x malu untuk memberitahu yang Atikah merupakan peminat setia Arsenal.. Walaupun Atikah selalu gaduh dengan abang ipar yang merupakan peminat setia Manchester United.. Hahah..

Setiap kali sahaja ada yang mengutuk Arsenal pasti Atikah akan marah.. Terutama sekali yang mempertikaikan keputusan Atikah memilih Arsenal untuk disokong kerana Atikah cukup tidak suka orang mengarahkan Atikah dan mengikut cakap mereka.. Kerana prinsip Atikah ialah ikut kata hati dan selalu buat apa yang Atikah suka asalkan ianya tidak salah..

Jadi sebab itulah tiada siapa pun yang dapat menghalang Atikah daripada terus setia bersama Arsenal.. Kerana hati Atikah selalu ada Arsenal terutama sekali apabila Atikah dah mulakan blogging.. Tapi sejujurnya sebab Atikah sokong Arsenal ialah kerana Arsenal merupakan kelab pertama yang Atikah kenal dan sokong..

Dan Atikah mahu ikut moto Arsenal.. Once A Gunners Always A Gunners.. Lagi satu sebab Atikah sokong Arsenal ialah kerana pemain dan peminat the Gunners.. Pemain Arsenal kebanyakannya islam, hensem, berbakat dan kebanyakannya baik-baik.. Dan peminat Arsenal juga boleh tahan baiknya jugak..

Arsenal juga x pernah main kotor dan selalu main cara bola sepak patut di mainkan walaupun tidak menang sebarang Piala sudah 5 musim.. Bagi Atikah lebih baik x menang daripada menang dengan cara yang kotor.. Seperti diving untuk menang game.. Tackle sehingga menyebabkan kecederaan terus kepada pemain lawan semata-mata nak menang..

Dan salah satu sebabnya lagi mungkin kerana Cesc Fabregas.. Fabregas sememangnya hero Atikah.. Namun Atikah boleh pastikan kalau Fabregas blah pun Atikah yakin Atikah akan kekal sokong Arsenal kerana seorang hero pergi akan ada hero baru.. Atikah rasa itulah sebabnya Atikah merupakan penyokong sejati Arsenal..

Dan bukan skuad lelaki Arsenal sahaja hebat.. Skuad Arsenal Ladies juga merupakan kelab bola sepak wanita terbaik di England.. Mendominasi liga England sejak ditubuhkan pada tahun 1987 dan muncul pasukan England wanita pertama yang memenangi kejuaraan Eropah pada tahun 2007.. Adios!!

18 comments:

kakibola said...

terbaik lahh atikah, abg sokong atikah, coz perempuan mang rmai minat ManUtd, Chelsea ngn Liverpool..lantak la org kata ape pon, Once A Gunners Always A Gunners same la ngn moto yg abg pegang skang nih.. -shah- ;)

6.8.10
Jalie Da said...

Owh.. rupe nyer atikah ni masih baru laa dlm menulis blog tentang Arsenal, tp dari garapan dan infomation yg ada sepanjang menyelak setiap infom di dalam blog atikah ni, mmg aku respect la, keep it up, aku mmg dah lama minat arsenal sejak zaman muda henry lagi masih 1st join arsenal, tp kekurang info terkini je. Dgn kehadiran blog Atikah ni, memang dinanti2kan oleh fans arsenal mcm aku ni. Good Luck to Atikah.. semoga Always the gunner sehingga ke anak cucu. Pe barang MU, Chelsea n liverpool... adios - JalieDaGreat

6.8.10
xairiey said...

Memang jarang nampak org sarung jersi Gunners.Tapi sekali nampak member pakai atau gantung stiker Arsenal kat kereta pasti tercetus rase cam best je...

6.8.10
Dwiscky said...

Aku pun minat arsenal.. tapi xtau apsal.. chemistry kot.

6.8.10
adHmtOtarO said...

huhuh..atikah minat arsenal lambat sket la ye..haha..xpe2.pilihan yang begitu tepat dengan menyOkong arsenal...semoga sampai bila2 ya..ARSENAL FOREVER

6.8.10
THEo WALLcott said...

woit..utk atikah memang the best..bukan semua org boleh tulis blog hari-hari aku pun ada minat nak kongsi crita tapi x dapat nak terjemahkan melalui ayat..tapi atikah well done kita sekapal..aku pun tak tau mcm mana aku syg sangat kat club arsenal..mungkin sbb t.henry yg yg promote kat aku dgn beutiful game dia..and mungkin sbb adik-brdik pun sokong sama jadi tiada perbalahan dlm keluarga..aman je.

6.8.10
ToYa mAt AmiN said...

aku laki bini arsenal,, kat umah ,,cawan arsenal,,topi arsenal,,banner arsenal,, mouse pad arsenal,,,kiranya semuanya arsenal la,, jersi tak yah cakap arr,,,

nasib baik dapat org rumah pun arsenal,, klau MU mau gaduh tiap2 hari,,

6.8.10
younot-me said...

citer psl arsenal nie..mmg mengujakan aku..aku pn xtau knp aku blh pilih arsenal dr team2 lain.aku rs teruja sgt nk tnggu game2 dr arsenal setiap kali diorg perfome.aku pling benci n mrh kalo ade org kutuk setiap inci ttg arsenal..n pling best skali..aku dh dpt tarik 2 org mmber aku utk support arsenal...huhu.so xle ksnyian bila kmpul rmai2 tgk bola..sbb yg lain sokong setan merah n shit..

6.8.10
Black-Eyed said...

game pertama aku tgk : arsenal 1-0 liverpool.sylvain wiltord score.2002 fa cup 4th round,highbury,tv3 kol 10 mlm.aku drjh 6 time 2.xknl pon arsenal 2 ape..tgk game diorg tros jtoh cinta..saat itu aku addict kt arsenal.kenangan mase invincible 2003/2004 dan final champions league 2006 adalah paling manis dimana aku sanggup membotakkn kepala aku..haha.
skrg aku 20 thn..still ngn arsenal..pedulik hapa klau star2 kt arsenal belah..aku ttp sygkn arsenal sbb game diorg..bkn star2 arsenal..
ARSENAL FOREVER!!!

6.8.10
kyo_9 said...

mantap!
once a gunner..~

7.8.10
Q-SHA 57 said...

knp aku minat arsenal???
http://anb57.blogspot.com/2009/11/selamat-berblog-berkaitan-bola.html

Tahniah Atikah, keep it up, sy x pny byk masa untuk berkesempatan menggarap ttg arsenal, tp anda mampu, TAHNIAH!!!

7.8.10
atikah said...

atikah x de lmbt sangat minat arsenal.. start darjah 6 (2007) atikah dh start cintakan arsenal teramat sangat.. cuma masa 2009 baru ada internet so barulah dpt atikah lebih cintakan arsenal dari sebelum ini..

7.8.10
xairiey said...

Kepada member2..Add la aku kat fb..
md_zck@yahoo.com
aku kekurangan member arsenal...

7.8.10
zizie said...

PERGH RAMAI GILE KOMEN.
aku minat arsenal sejak mereka datang ke malaysia yg mereka menang 2-0.
Alah perempuan ngan lelaki yg sokong MU ngan Chelsea tu ikut2 orang je.
Mojoriti yg paling ramai sokong MU...Peminat hanya minat pasukan yg PALING KUAT je la atikah.ade yg minat arsenal tapi terpaksa tukar kelab sebab arsenal tak ade menang ape2 pun sejak 2003/2004..
Ape pendapat korang patut ke kita tukar kelab sokong kelab lain>???????

8.8.10
atikah said...

zizie.. kalau nak jadi peminat setia mana boleh main senang2 je tukar kelab.. bagi atikah, atikah akan sokong arsenal selagi arsenal main cara arsenal slalu main.. baik x mng apa2 daripada mng piala lps main tipu.. once a gooners always a gooners..

8.8.10
zizie said...

Abis kalau kita peminat setia pun buang mase gak kite nk menunggu arsenal menang piala,sampai ke tua la nk JUARA.FAN arsenal dah tak sabar2 nk tengok julang kali pertama nih.
Sampai member pun cakap baik tukar je.arsenal dah tak ade ape2 dah.Dulu je kuat.Tengok sekarang fan arsenal mcm ade tak ade je.Tak best la cam ni kan.
Elakkan wenger tu harus keluar ganti jose morino ke,hiddink ke dll.

8.8.10
atikah said...

zizie.. okey kita gi biar si wenger blah lepas tamat musim nie.. tapi baik kita bersiap sedia untuk kehilangan RVP, Fabregas, Clichy dan lain2.. kerana hampir kesemua tonggak utama arsenal kekal kerana wenger.. itu hakikatnya zizie.. ingat semua join arsenal sbb apa sebenarnya arsenal?? semua yg join arsenal kerana wenger dan kerana stail arsenal main di mana wenger yg praktikkan..

itulah hakikatnya.. x de sape boleh ubah mahupun nafikannya.. kita patut bersyukur yg arsenal masih berada di dalam top 4 walaupun x menghabiskan bnyk duit mcm man. city.. lagipun polisi wenger utk kejayaan arsenal pada masa hadapan.. kejayaan ambil masa utk terhasil.. dan kejayaan x boleh dibeli..

8.8.10
zizie said...

Hrmm..kelab macam arsenal pelik kan. tak seperti kelab lain nk kejayaan secepat yg mungkin tapi kita kena ambil mase utk membuah hasil.Tu yg agak x sabar kpd fan2 arsenal.kadang2 naik geram pulak dengan wenger ni.seboleh-boleh dgn prinsip dia.Ntah ape2 je.Asal boleh je.kita rase
Arsenal kena tukar stail yg lain lah.

9.8.10

Post a Comment